Obrada bambusa

Bambusovo vlakno – ekološko ili organsko?

Zbog kratkog ciklusa rasta (punu visinu dostiže za 45 do 60 dana), bambus je idealna sirovina za ekološki uzgoj jer raste bez navodnjavanja, pesticida ili gnojiva. Bambusu nije potrebno puno prostora za rast (zato i stvara do 40% više kisika od ‘običnog’ drveća), a njegovo korijenje zaustavlja eroziju tla. Vrlo se lako kultivira, može se stalno rezati, a iznova će narasti na istom mjestu, jer se bambus 4 do 6 puta godišnje prirodno regenerira iz korijena. Stoga je uzgoj bambusa ekološki primjereniji od pamuka. Bez obzira na potpuno organski uzgoj, zbog kemijske obrade kojom se izdvaja celuloza iz bambusa, bambusovo vlakno ne mora biti organsko.

Natrij hidroksid je kemikalija koja pretvara bambusova vlakna u mekanu svilenkastu tkaninu predivnu na opip. Natrij hidroksid se čak koristi u proizvodnji organskog pamuka, koji je također na tržištu poznat kao “zelena” tkanina. Zatvorenim sistemom proizvodnje bambus tkanine, recikliranjem natrij hidroksida, sprječava se utjecaj i zagađenje životne sredine tako da je voda koja se koristila u tehnološkom procesu prerade opet za upotrebu.

Postoje certifikati (Öko-tex 100, Soil Association Organic, SKAL,..) koje potražite ako se želite osigurati da u tkanini nema apsolutno nikakvih potencijalno štetnih sastojaka. Svi su naši materijali u potpunosti certificirani u skladu s EU pravilnicima i svi imaju valjani Oeko-Tex certifikat, jer su prošli priznati, nezavisni test na štetne tvari u tekstilnim proizvodima.

Da bi tkanina zavrijedila ekološki certifikat, ne smije biti tretirana štetnim kemijskim sredstvima za omekšavanje, izravnavanje, bojenje ili zaštitu od plijesni u skladištima i transportu, a i zaposleni u tekstilnoj industriji moraju imati primjerene uvjete rada te biti adekvatno plaćeni.

Za proizvodnju tkanine od bambusa koristi se pulpa koja se potom izbjeljuje na potpuno prirodan način. Upijajuća svojstva bambusa omogućuju da se pri bojenju koristi manje vode nego pri bojenju pamuka, a zadržavaju se i nakon što je tkanina obojana. Bambusova vlakna također odlično upijaju vlagu pa se koriste u proizvodnji donjeg rublja, odjeće za sportaše i bebe.

Također, odjeća od bamusa suši se duplo brže od one izrađene od pamuka što smanjuje mogućnost pojave gljivica i iritacija te neugodnih mirisa. S obzirom da su vlakna slična onima od svile, osjećaj na koži je istovjetan, a tkanina od bambusa otpornija je na oštećenja.

Izuzetna mekoća i podatnost tkanine omogućuje koži da ‘diše’ što je čini pogodnom i za najosjetljiviju kožu, onu beba. Čak i nakon 50 pranja, odjeća od bambusa zadržava antibakterijsko djelovanje, a njena 100% prirodna proizvodnja čini je hipoalergenom.

Prednosti bambusa:

  1. Prirodna antibakterijska tkanina koja pomaže u prevenciji pelenskog osipa i ekcema. Odlično upija tekućinu, istovremeno omogućava koži vaše bebe da nesmetano diše. Rezultat je sprječavanje zagrijavanja bebine kože. Ne upija mirise.
  2. Nježna i ugodna za osjetljivu kožu.
  3. Vrlo upijajuća tkanina (više i od pamuka).
  4. Vrlo mekana i glatka (posebno u odnosu na pamuk).

Mane:

  1. Bambus upija mrlje lakše od sintetičkih vlakana, kao što su microfleece i microfiber.
  2. Bambus mora biti temeljito spreman prije upotrebe u suprotnom će propustiti. Bambusova moć upijanja će se povećati nakon prvih 4-6 pranja.
  3. Bambus je skuplji od pamuka.