Često postavljena pitanja

Često postavljena pitanja (ČPP)Slijedi lista pitanja koje nam naši kupci i korisnici najčešće postavljaju. Ako ne možete pronaći odgovor na pitanje koje Vi imate, budite slobodni nas kontaktirati putem maila bamboolikhr@gmail.com ili telefona 01 6040 201.

Koliko platnenih pelena mi je stvarno potrebno?

Ukoliko ste odlučili da koristite isključivo platnene pelene, trebaće vam približno 24 pelene. Ova količina pelena dovoljna je ako prljave pelene budete prali svakog drugog dana. Ovom dinamikom pranja, ostavljate jedan dan za sušenje pelena. Važno je da imate odgovarajuće upijajuće uloške, shodno godinama i potrebama vašeg djeteta. Pogledajte naš Complete Kit Combi, kao primjer seta koji sadrži sve što će vam biti potrebno od djetetovog rođenja do odvikavanja od pelena.

Bamboolik ima tri različite linije platnenih pelena. Kako da znam koje pelene će odgovarati mom djetetu i meni?

Točno je da imamo tri linije platnenih pelena, ali odgovor na pitanje koje pelene će odgovarati baš Vašem djetetu, znate samo Vi. Svaka od naših linija ima svoje prednosti, a na Vama je da odlučite koji su Vaši prioriteti. Bamboolik ima tri osnovne proizvodne linije:

  1. Naše udobne All-in-One pelene predstavljaju najjednostavnije rešenje, pogodno i za one roditelje koji nikada nisu koristili pelene za višekratnu upotrebu.
  2. Praktične All-in-Two pelene također su pogodne, a i cijena im je nešto niža. U usporedbi s All-in-One pelenama, imaju veću moć upijanja i predstavljaju bolju zaštitu za dijete. Međutim, ove pelene zahtijevaju malo više vještine i strpljenja. Ovaj proizvod ima dvije veoma dobre osobine: može se koristiti tokom noći (ukoliko koristite dodatni sloj) i unutrašnji slojevi ovih pelena imaju duži rok trajanja od ostalih proizvoda.
  3. Klasične Prefold pelene nude Vam funkcionalnost po najnižim cijenama. Prefold pelene odgovaraju čak i prerano rođenim bebama, a mogu se koristiti do perioda odvikavanja od pelena. Naravno, upotreba ovih pelena zahtijeva veću vještinu od druga dva tipa, međutim, uz malo prakse, neće biti problema. Prefold pelene lake su za održavanje, a njihova moć upijanja je najveća.

Ukoliko nikada niste koristili platnene pelene, vjerovatno se pitate koji model bi Vam najviše odgovarao. Obratite se našim savjetnicama za pelene, koje će vas naučiti kako upotrebljavati platnene pelene. Naše savjetnice su tu da Vam pomažu i pokažu više načina za prematanje deteta, bolje Vas upoznaju sa samim proizvodom i odgovore na sva Vaša pitanja.

Ukoliko ne možete ili ne želite konzultirati naše savjetnice, onda si postavite slijedeće pitanje:

  • Koliko često želim koristiti platnene pelene (Uvijek? Samo kod kuće? Da li želim da ih koristim i noću?)

Ukoliko želite koristiti samo platnene pelene, preporučujemo Vam naš Complete Kit Combi. Ovaj set sadrži All-in-One i All-in-Two pelene, pa na taj način možete vidjeti koje pelene Vam najviše odgovaraju. Vjerovatno ćete doći do zaključka kako je najbolje rješenje da koristite All-in-Two pelene kada ste kod kuće, a All-in-One kada dijete ostavljate nekom drugom na čuvanje. Ovaj set sadrži i praktične noćne pelene. Stoga je ovaj komplet potpuno dovoljan za jedno odrastanje i nećete morati kupovati dodatne pelene, a možete ga koristiti i s drugim djetetom.

Ukoliko niste sigurni da li će platnene pelene odgovarati Vašem djetetu, i želite ih kombinirati s drugim pelenama, onda Vam preporučujemo Standard Kit Combi. U njemu se nalazi polovica pelena koje su Vam potrebne od rođenja do prelaska na tutu. Na ovaj način, značajno ćete uštedeti, posebno ako usporedite koliko bi koštalo da ste kupovali po jednu pelenu. Ukoliko želite koristiti naše pelene i noću, bit će Vam potrebno nekoliko dodatnih noćnih pelena, čime set postaje potpun.

Ako želite samo isprobati naše pelene, možete potražiti jednodnevne setove. Na ovaj način, bolje ćete se upoznati s našim proizvodom nego da ste koristili samo jednu pelenu.

  • Koliko će moja beba biti teška po rođenju? Da li je najbolje da počnem s pelenama za jednokratnu upotrebu, a onda da pređem na pelene za višekratnu upotrebu?

Vaš ginekolog će Vam reći približnu težinu bebe prije poroda. Ukoliko se radi o „prosječnom djetetu“, u periodu od 4. do 6. tjedna, trebalo bi da beba dostigne 4 kg. Ovo je pravo vrijeme da počnete s upotrebom platnenih pelena.

Prije toga, možete koristiti posebnu MiniMimi liniju pelena ili Prefold pelene.

Za prerano rođene bebe ili blizance, preporučujemo MiniMimi liniju pelena, koja je pogodna za bebe težine do 6 kg.

Koji prašak za rublje koristiti pri pranju Bamboolik pelena?

Danas na tržištu postoji veliki broj deterdženata za njegu platnenih pelena. Ova vrsta proizvoda ne samo što je djelotvorna kod pranja platnenih pelena, već je dobra i za osjetljivu kožu ruku. Ako ne koristite posebne deterdžente za platnene pelene, bilo koji deterdžent i prašak za rublje imaće isti učinak na pranje. Preporučujemo da svakako izaberete proizvod pogodan za osjetljivu kožu vaše bebe. Izbjegavajte korištenje običnog sapuna, pogotovo kod pranja unutrašnjih slojeva od mikroflisa, jer postoji mogućnost da se sapun nataloži na materijalu i time umanji njegovu funkcionalniost i propustljivost. Ako vam mogućnosti nalažu da koristite sapun, obratite pažnju na to da pelene budu dobro isprane.

Čemu služe separacijski slojevi?

U ponudi imamo dvije vrste separacijskih slojeva: separacijske slojeve od flisa za višekratnu upotrebu i jednokratne separacijske slojeve. U principu, separacijski slojevi služe da vam olakšaju korištenje platnenih pelena. Dovoljno je da postavite separacijski sloj između pelene i dječije kože. Tako pelena postaje dodatno zaštićena. Ukoliko se separacijski sloj jako uprlja, jednostavno ga bacite. Naši separacijski slojevi od flisa mogu se prati u perilici rublja. Oni čine kožu vašeg djeteta potpuno suhom i preporučujemo njihovo korištenje tokom dnevnog spavanja ili na putovanju.

Kako mogu dezinficirati pelene?

Ukoliko smatrate da je vaše pelene potrebno dezinficirati, možete koristiti prirodne načine kao što su dodavanje sode bikarbode ili nekoliko kapi eteričnog ulja u perilicu rublja, kao i sušenje pelena na suncu. Budite oprezni kod izlaganja zaštitnih gaćica i All-in-One pelena direktnom sunčevom zračenju, jer to nije preporučljivo. Ako smatrate da vam je potrebno jače sredstvo dezinfekcije (na primjer nakon bakterijske, gljivične infekcije ili dijareje) možete koristiti kemijsko dezinfekcijsko sredstvo za rublje. Međutim, budite oprezni s korištenjem kemijskih sredstava štetnih po okoliš, i upitajte se da li su vam takvi proizvodi zaista potrebni. Obavezno dobro isperite pelenu prije narednog korištenja.

Zašto imate MiniMimi kolekciju ako Bamboolik pelene odgovaraju svoj djeci od rođenja do navikavanja na tutu?

Bamboolik One-size pelene (All-in-One i All-in-Two) odgovaraju djeci od preko 4 kg. Međutim, sve zavisi od građe vaše bebe. Neke bebe su više, a neke bucmastije. Naše MiniMimi pelene odgovaraju i najsitnijim bebama od 2 kg do 6‒7 kg. Sitnije bebe mogu i sa pet meseci nositi naše MiniMimi pelene. Ako očekujete da će vaša beba na rođenju biti teška oko 3,5 kg i više, možete odmah početi sa korištenjem naših One-size pelena. Ako je vaša beba nešto sitnija, ili imate blizance, ili ste se porodili prije predviđenog, svakako probajte pelene iz naše MiniMimi kolekcije.

Rodiću blizance. Da li moram kupiti duplu preporučenu količinu pelena? Koje pelene odabrati?

To što očekujete blizance ne znači da vam treba duplo više pelena. Vjerovatno ćete biti zadovoljni s jednim Complete kitom i jednim Standard kitom. Možda ćete morati dokupiti nekoliko pelena za noć, da biste bili potpuno sigurni. Ne zaboravite da će vaši blizanci, vjerovatno, po rođenju biti nešto sitniji, pa razmislite i o našoj MiniMimi kolekciji za prerano rođene bebe i blizance. Ako tražite najpristupačnije rješenje za period dok vaši blizanci ne dostignu 4‒5 kg, predlažemo da pogledate naše Prefold pelene u kombinaciji s Mini zaštitnim gaćicama.

Koji je vijek trajanja Bamboolik pelena?

Sve Bamboolik pelene dizajnirane su tako da, uz pridržavanje preporuka o pranju, traju minimum do djetetove druge godine. To znači da ih možete prati svaka dva do tri dana. Međutim, iskustvo nam je pokazalo da većina naših proizvoda (posebno upijajući ulošci) traju mnogo duže, i mogu se koristiti i sa drugim djetetom. Stoga, ako očekujete drugo dete, nema potrebe da ulažete u potpuno novi komplet pelena. Dovoljno je da dokupite nekoliko zaštitnih gaćica ili All-in-One pelena.

Koliko često moram mijenjati pelene?

Mišljenje stručnjaka je da pelene treba mijenjati svaka tri sata, izuzev ako su izuzetno prljave, kada ih treba promijeniti odmah. Kod novorođenčadi, preporučuje se mijenjenje pelena na svakih sat. Bamboolik pelene dizajnirane su tako da se uklapaju u preporuku o mijenjanju na tri sata. Naše pelene za noć imaju dovoljnu moć upijanja, da ih možete mijenjati nakon 12 sati sna. Preporučujemo da noćnu pelenu zamijenite čim se beba probudi.

Pored samih pelena, šta mi je još potrebno?

Naša podloga za presvlačenje praktično je nužnost koju svaki roditelj mora imati. Sve naše podloge su vodootporne, što vam daje dodatnu sigurnost kod mijenjanja pelena na bilo kojoj površini. Pravimo dvije vrste podloga za presvlačenje, gde je jedna napravljena od pamuka a druga vrsta od debljeg, izdržljivog poliestera idealnog za situacije kada pelenu treba promijeniti van svoga doma.
S obzirom na to da će vam trebati i torba u kojoj možete nositi čiste i prljave pelene dok niste kod kuće, napravili smo Bamboolik torbe za odlaganje pelena, u dvije veličine. Naše male torbe za pelene, lako staju u svaka kolica, dok je naša velika torba idealna za čuvanje prljavih pelena do pranja.