Koliko pelena trebate

Bamboolik All-in-One peleneOpće pravilo govori o minimalnom iznosu od 24 komada za novorođenče (za starije dijete je sasvim dovoljno 20) za potpuno korištenje platnenih pelena.

Broj se izračunava na sljedeći način: ako ste promijenili bebu jednom svaka tri sata (poput jednokratnih pelena), to znači osam promjena dnevno. Dva dana koristite pelene i odlažete one prljave, a zatim navečer drugoga dana, ili ujutro trećeg dana, operete 16 pelena, ostavljajući treći dan za sušenje. To znači da se zadnjih 8 čistih pelena koristi dok se oprane pelene ne osuše.

Za sitnu novorođenčad, dobro će vam doći nekoliko vrlo malih pelena za novorođenčad (pogledajte našu Minimimi kolekciju).

Zaštitnih gaćica trebate otprilike 3-4 komada.

Ako za prematanje koristite presavijene pelene (prefolds), preporučujemo da im dodate nekoliko oblikovanih pelena za razne praktične uporabe – izlaske ili za prilike kad netko drugi čuva bebu. I obrnuto, ako većinom koristite oblikovane pelene, presavijene pelene će vam možda dobro doći ako se dogodi da se oblikovane pelene nisu stigle oprati ili osušiti.

Ulošci su svi dodaci u peleni koji služe za dodatno upijanje mokraće. Možete birati između kratkih i dugih uložaka, ovisno o potrebama vaše bebe. Nekim bebama neće trebati dodatni ulošci. Nekim bebama će trebati po noći, a bebama koje puno piške i po danu. Preporučujemo da počnete s desetak uložaka, a kasnije ih dodate po potrebi. Uz sašivene uloške, za istu svrhu vam mogu poslužiti i  presavijene pelene (prefolds).

Predlošci (lineri) su tanki jednoslojni komadi od perive tkanine ili od jednokratne (zapravo višekratne) celuloze. Služe za lakše odvajanje stolice i vrlo su korisni. U ponudi imamo perive predloške od poliesterskog flisa. Roditelji ih vole jer odvlače tekućinu u upijajuće slojeve pelene. No većina roditelja koristi biorazgradive predloške od celuloze koji se mogu baciti u zahodsku školjku zajedno sa stolicom, ili se oprati nekoliko puta ako su samo popišani.

No možete i vrlo dobro održavati pelene bez predložaka.

Bamboolik kolekcija

Pored samih pelena, još trebate samo nešto za odlaganje prljavih pelena.  Preporučamo da pogledate naše specijalne torbe za mokre stvari.

Pored torbi, zgodno je da si nabavite plastičnu kantu ili košaru s poklopcem za odlaganje prljavih pelena.

 

Uz dobro održavanje s blagim deterdžentom, bez namakanja i bez iskuhavanja, ako se peru svaki treći dan, svakako bi trebale izdržati najmanje dvije godine.